Vhodné a nevhodné potraviny

 

PotravinyVhodnéNevhodné
 Polévkyobilninové z ovesných vloček, rýžové, krupicové, masové vývary s kapáním, s rýží, s těstovinami, bramborové, zeleninovéluštěninové, dršťkové, gulášové, zelné, v sáčcích , ze sušené zeleniny
 Masahovězí, telecí, vepřové, drůbež, šunka, drůbeží salámyhusa, kachna, tučná, uzená masa, tlačenka, jelita, jitrnice, vnitřnosti, konzervy
 Omáčkymasová, bešamelová, rajská, koprová, svíčková, játrová
 Vejcenaměkko i natvrdo, omeleta smažená
 Mlékosušené sojové mléko Oves-milk, které má čtyřikrát více vápníku než kravské syrové mléko je nutno vyzkoušet
 Jogurtyjíst pravidelně pro udržení střevního prostředí
 Mléčné   výrobkytvaroh, žervé, nízkotučné tavené sýrytvrdé sýry, uzené, pikantní a tučné sýry (45% tuku)
 Tukymáslo, rostlinné oleje, Flora pro-activsádlo, škvarky, slanina, přepalované tuky
 Pečivobílé pečivo, veka, starší chlébcelozrnný chléb a pečivo, topinky
  Moučníkypiškotová a třená těsta, pěny, pudinky, krémytučná kynutá těsta, koblihy
 Příkrmytěstoviny, houskové knedlíky, brambory, rýžekynuté knedlíky, smažené brambory, hranolky
 Rybyfilé pečené, grilované, okoun, pstruhtučné ryby, konzervované ryby v omáčce, tuňák, makrela, sardinky
 Zeleninamrkev, hlávkový salát, loupaná rajčata nebo šťáva z nich, mladá zelenina, vařená, strouhaná a lisovanákapusta, zelí, květák, česnek, cibule, ředkev, fazolka, kedlubny, salátové okurky, houby, paprika, luštěniny
 Ovocepyré, loupané, kompotované ovoce, lisované ovoce a šťávy, dobře vyzrálé banányšvestky, třešně, hrušky, ryngle, rybíz, angrešt, fíky, sušené ovoce, mandle a ořechy
 Nápojenenasycené minerální vody, čaje, bylinné čaje a ovocné šťávy;
občas dle snášenlivosti slabá káva, kakao, pivo, červené víno
 sodovka, mošty, silný alkohol, šumivé nápoje
 Sladidlaglukopur, cukr, umělá sladidla, medpozor na nadváhu
 Kořeníbylinné koření, pažitka, kopr, sladká paprika, majoránka, opatrněji – tymián, pepř, nové koření, bobkový listhořčice, ocet, kari, pálivá paprika, sójová omáčka, magi, nakládané okurky a olivy

Potraviny tepelně upravujeme vařením, dušením, pečením do měkka bez kůrek.

Chybějící stopové prvky a vitamíny dodáváme ve formě Multivitamínů.