Vhodné a nevhodné potraviny
| Potraviny | Vhodné | Nevhodné |
|---|---|---|
| Polévky | obilninové z ovesných vloček, rýžové, krupicové, masové vývary s kapáním, s rýží, s těstovinami, bramborové, zeleninové | luštěninové, dršťkové, gulášové, zelné, v sáčcích, ze sušené zeleniny |
| Masa | hovězí, telecí, vepřové, drůbež, šunka, drůbeží salámy | husa, kachna, tučná, uzená masa, tlačenka, jelita, jitrnice, vnitřnosti, konzervy |
| Omáčky | masová, bešamelová, rajská, koprová, svíčková, játrová | |
| Vejce | naměkko i natvrdo, omeleta, smažená | |
| Mléko | sušené sojové mléko Oves-milk, které má čtyřikrát více vápníku než kravské | syrové mléko je nutno vyzkoušet |
| Jogurty | jíst pravidelně pro udržení střevního prostředí | |
| Mléčné výrobky | tvaroh, žervé, nízkotučné tavené sýry | tvrdé sýry, uzené, pikantní a tučné sýry (45 % tuku) |
| Tuky | máslo, rostlinné oleje, Flora pro-activ | sádlo, škvarky, slanina, přepalované tuky |
| Pečivo | bílé pečivo, veka, starší chléb | celozrnný chléb a pečivo, topinky |
| Moučníky | piškotová a třená těsta, pěny, pudinky, krémy | tučná kynutá těsta, koblihy |
| Příkrmy | těstoviny, houskové knedlíky, brambory, rýže | kynuté knedlíky, smažené brambory, hranolky |
| Ryby | filé pečené, grilované, okoun, pstruh | tučné ryby, konzervované ryby v omáčce, tuňák, makrela, sardinky |
| Zelenina | mrkev, hlávkový salát, loupaná rajčata nebo šťáva z nich, mladá zelenina, vařená, strouhaná a lisovaná | kapusta, zelí, květák, česnek, cibule, ředkev, fazolka, kedlubny, salátové okurky, houby, paprika, luštěniny |
| Ovoce | pyré, loupané, kompotované ovoce, lisované ovoce a šťávy, dobře vyzrálé banány | švestky, třešně, hrušky, ryngle, rybíz, angrešt, fíky, sušené ovoce, mandle a ořechy |
| Nápoje | nenasycené minerální vody, čaje, bylinné čaje a ovocné šťávy, občas dle snášenlivosti – slabá káva, kakao, pivo, červené víno | sodovka, mošty, silný alkohol, šumivé nápoje |
| Sladidla | glukopur, cukr, umělá sladidla, med | pozor na nadváhu |
| Koření | bylinné koření, pažitka, kopr, sladká paprika, majoránka, opatrněji – tymián, pepř, nové koření, bobkový list | hořčice, ocet, kari, pálivá paprika, sójová omáčka, magi, nakládané okurky a olivy |
Potraviny tepelně upravujeme vařením, dušením, pečením do měkka bez kůrek.
Chybějící stopové prvky a vitamíny dodáváme ve formě multivitamínů.







