13. komnata Borise Hybnera

Stomie se nevyhýbá ani známým osobnostem. Boris Hybner výborný český mim, herec, režisér, scénárista, vysokoškolský pedagog a představitel české pantomimické školy se se svojí stomií netajil. Příčinou byla rakovina tlustého střeva. O svém životě, nemoci a zkušenosti se stomií vypráví v pořadu 13. komnata. Jak situaci zvládal svým vlastním nesnesitelným humorným stylem, jak říká jeho rodina, se podívejte ZDE.

Boris Hybner podporoval řadu stomických aktivit. Například jezdil na setkání se stomiky s firmou, která vyrábí zdravotnické pomůcky. Jednou za rok navštěvoval pacienty a dělal si srandu nejen ze sebe, ale z toho všeho. Pacienti to od něj velmi vděčně přijímali, protože byl jedním z nás.

Boris Hybner: WC pocket revue

Na základě námětu Borise Hybnera byl natočen film Klauni. Film není autobiografický, ale téma stomie se zde také objevuje. Jeden z hlavních hrdinů, kterého hraje Oldřich Kaiser, onemocní a je mu vyšita stomie. Film je dle jeho slov určen pro všechny, které nemoc potkala nebo potká.

Podle pana Borise není nutné brát život se stomií vážně. Stomikem se může stát kdekdo, ale vyrovnat se s tím a umět se stomií žít se naučí jen někteří. Jak na to, najdete v knize příběhů nazvané WC Pocket Revue. Veselé příběhy doprovází jeho vlastní a neméně veselé kresby.

Při setkání se stomiky razil heslo “Nenechávejte si to pro sebe a říkejte to přátelům” a lidé to dělali. Pak je požádal, aby začali psát a lidé psali a vznikla kniha Ať žijí stomici. Na titulní straně se usmívá Boris Hybner a uvnitř knihy najdete rozhovor s ním a příběhy stomiků, kteří vážně i s mírnou nadsázkou či humorem popisují své zkušenosti ze života se stomií.

Díky vaší pomoci můžeme pomáhat stomikům k návratu do plnohodnotného života.