Nějaký čas po operaci se většina z nás vrátí k běžným stravovacím návykům, pokud není nutné ze zdravotních důvodů držet speciální dietu. Velmi důležité je, jíst co nejpestřejší stravu. Existují však jídla, která mohou způsobit nepříjemnosti v podobě nadýmání, průjmu, nebo zácpy. Neexistuje univerzální rada pro všechny.
Věnujte pozornost tomu, co jíte, především v období po operaci. Zkoušejte opatrně zařazovat nové potraviny a vyhýbejte se těm, které vám působí potíže. Záleží na tom, jak stravu koušete, zda jste v klidu a mnoha jiných faktorech. Většinou se zablokování stolice projeví zvýšenou plynatostí, tlakem v břiše, nevolností, bolestivostí stomie, snížením frekvence vyprazdňování nebo úplným zablokováním odpadu a následně i zvracením. Neváhejte a obraťte se včas na lékaře!
Příčiny zácpy:
- špatná strava
 - snížená frekvence vyprazdňování
 - zdravotní komplikace
 - napětí břicha
 - snížená chuť k jídlu
 - příliš těsně vystřižená podložka
 - namáhavé vyprazdňování
 
Dobroty, které mohou způsobit zácpu:
- čokoláda
 - vařené brambory, řepa, mrkev
 - černý čaj
 - vařené mléko
 
Dobroty, které mohou způsobit zablokování:
- luštěniny, fazole
 - tmavé pečivo
 - kukuřice
 - vařená mrkev
 - ovoce a zelenina se slupkou
 - ořechy a semínka
 - houby
 
Není to ale vždy o tom CO jíme, ale také JAK jíme. Není nutné se vyhýbat zdravým potravinám, jako je zelenina a luštěniny. Spousta z nás jí i ořechy v malém množství bez potíží. Důležité je dostatečně kousat při každém jídle Udělat si čas, nikam nespěchat a vychutnat si, co jsme si pro sebe připravili, nebo nám někdo nachystal. Pokud jídlo dostatečně a dlouho žvýkám, smísí se v ústech se slinami, a dojde k jeho přednatrávení. Dostatek tekutin a pití během a po jídle, pomůže pohybu střev. Strava je díky tomu více rozmělněná a předejdeme jejímu zablokování.
Jak zácpě předejít:
- udělat si čas na jídlo
 - jíst v klidu
 - nedělat nic jiného
 - jíst pravidelně a menší porce
 - kousat, kousat, kousat a ještě jednou kousat
 - výběr toho co jíme
 - opatrně zařazovat a zkoušet nové a rizikové potraviny
 
Pokud k zácpě dojde, můžete zkusit:
- pomerančový, hroznový nebo jablečný džus působí projímavě a jsou lepší než produkty z lékárny
 - pití při jídle pomáhá proti tuhému odpadu a jeho snadnějšímu posouvání ve střevech
 - vana, nebo sprcha teplou vodou
 - teplý čaj
 - jemná masáž břicha a okolí stomie rozhýbe střevo
 - procházka, mírný pohyb
 - uvolnit příliš těsnou pomůcku
 
Po operaci je dobré psát si nějaký čas deník. Co jíme a co nám dělá dobře, nebo působí komplikace. S lékařem nebo stamasestrou můžeme konzultovat případné potíže. Máte s nějakým jídlem špatnou zkušenost? Napište nám o tom.