Strava

Se stomií mohou souviset různá dietní opatření, ale není to pravidlem. Většina lidí se po operaci vrátí k běžnému stravování. Poslouchejte doporučení lékaře i své tělo.

Strava a stomie

Strava je velké téma pro každého a pro stomiky obzvlášť. Mezi odborníky panuje spousta názorů na to, co máme po zavedení stomie jíst. Spousta z nás dostala rozdílná doporučení nejen co jíst bezprostředně po operaci, ale i po zbytek života. Proto se objevil i podnět, na vytvoření specifické diety pro stomické pacienty.

Co jíst po operaci?

Hlavní zásada je držet prvnich 6-8 týdnů po operaci bezezbytkovou dietu (někteří pacienti jí drží i několik let, protože jim nikdo v nemocnici neřekl, že je jenom dočasná).

Po 6-8 týdnech bezezbytkové diety

  • jestli zavedení stomie doprovází onemocnění, při kterém je třeba dodržovat zvláštní dietní opatření, je potřeba se jím řídit
  • pokud ne, je dobré pomalu zkoušet dříve běžně tolerované potraviny a sledovat reakci stomie. Pokud je vše v pořádku a nemáte žádné komplikace, doporučujeme dál zkoušet a poslouchat svoje tělo

Se stomií mohou souviset různá dietní opatření, ale není to pravidlem a spousta lidí se po operaci vrátí k běžnému stravování. Určitě nikomu nebudeme nic zakazovat, i my si občas rádi  dáme kalorickou bombu. Naší prioritou je sdílet naše zkušenosti s jídlem. Věříme, že díky jídlu lze mít zdravé tělo.

Strava je pro nás velmi důležitá, o jídle přemýšlejte, nekombinujte mnoho zatěžujících potravin a doporučujeme důsledně kousat a dodržovat doporučený pitný režim.

Zásady výživy kolostomiků

  • Je vhodné vypěstovat stereotyp vyprazdňování – nejlépe ráno doma. Za tímto účelem by se měla strava přijímat třikrát denně ve stejnou dobu. Snídaně a obědy by měly být vydatné.
  • Důležitý je dostatečný příjem tekutin, aby množství moče nekleslo pod jeden až dva litry za den.
  • Není vhodné nadměrné omezování v jídle. Zpravidla potraviny, které pacient snášel před založením stomie, nečiní problémy ani poté.
  • Čím více bílkovin strava obsahuje, tím je stolice více tuhá. Udržujeme stolici mírně tekutou.
  • Vhodné je vyhýbat se jídlům, která působí projímavě: tučná jídla, celozrnný chléb, luštěniny, zelí, kapusta, květák, řepa, fazolky, okurky, houby, syrové ovoce, aromatická zelenina (paprika, česnek, cibule, ředkvičky), ostré koření, syrové mléko, šumivé nápoje, koncentrované alkoholické nápoje.

Zásady výživy ileostomiků

  • Dieta má být kaloricky vydatná a chutná. Pokrmy mají být raději jednoduché, nepříliš tučné ani sladké.
  • Důležitý je přísun vitamínů nejlépe v ovocných šťávách. Příjem soli by neměl klesat pod šest až devět gramů denně. Důležitý je i dostatek ostatních minerálů.
  • Ileostomik musí mít dostatek tekutin. Vhodné je pít zejména při jídle, alespoň jeden a půl až dva litry denně. Při pití mimo jídlo je vhodné sníst něco menšího, aby se tekutina smísila s potravou.
  • K zahušťování obsahu se doporučuje rýže, borůvky, černý čaj, strouhaná jablka.
  • Vyhýbat se jídlům, která mohou způsobit koliku, např. pomerančová dužnina, slupky z rajčat, okurky, ořechy, kukuřice.
  • Přijímat stravu častěji, pravidelně a v menších dávkách. Večeřet málo a brzy. Hladovění střevo nezklidňuje, ale naopak podněcuje k tvorbě plynů.
  • K dobré funkci ilea přispívá duševní klid a přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu.
  • Pozor na možnou nesnášenlivost některých potravin (mléko, med).
  • Při průjmech omezit kávu, cukr, sladkosti, luštěniny, alkohol, švestky, třešně, hrušky, fíky, kyselé zelí. Vhodné jsou masové vývary, čokoláda, banány, strouhaná jablka, svařené mléko, brambory.
  • Při nadýmání je nutno vynechat zelí, kapustu, luštěniny, květák.

Charakter diety

Správným výběrem potravin můžeme ovlivnit činnost střeva. Volíme stravu bezezbytkovou, netučnou, nenadýmavou.

  • V prvních šesti až osmi týdnech po operaci omezit nerozpustnou vlákninu (celozrnné výrobky, luštěniny, ovoce se slupkami, nezralé ovoce, tučná masa, tučné uzeniny, nadýmavou zeleninu, aby se předešlo podráždění stomie, případně její obstrukci (snížení průchodnosti). Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám by se měl pacient snažit o co nejrozmanitější stravu.
  • Jíst pravidelně, dodržovat pitný režim. Vydatné má být ranní jídlo a zejména oběd. Večeře by měla být lehčí a delší dobu před spaním.
  • Snášenlivost potravin je velmi individuální. Vyhýbat se těm pokrmům, které způsobují opakovaně potíže.
  • Pravidelný režim stravování. Nekázeň vede k plynatosti a k nepravidelnému vylučování stolice.
  • U ileostomiků dochází k nedostatku vitamínů, minerálních látek a vody. Proto je nutné podávání ovocných či zeleninových šťáv a nápojů obohacených vitamíny.

Jaké jsou účinky potravin na střeva a stomii a jaká jsou vhodná a nevhodná jídla.

Čtění o jídle