Zápach

Po vyšití stomie se velmi často obáváme, že každý kolem nás něco ucítí. Nikdo ale nic nepozná. Zápach je možné cítit pouze při výměně nebo vypouštění pomůcky. Pokud máme vhodný pytel a nalepíme ho správně, není nic cítit. Pokud se přesto objeví zápach, může za to například podtečení, vadný filtr, špatně vyčištěná výpusť, nebo nevhodná pomůcka. Zkuste se stomasestrou najít vhodnou pomůcku, nebo příčinu problému.

Je naprosto běžné, že pach obsahu pytle se liší od toho, na který jste byli zvyklí před operací. Je to tím, že nám byla odstraněna část střeva. Velký vliv má také strava. Některé potraviny jako například cibule, luštěniny, ryby, květák, česnek, zelí. V případě urostomiků chřest a ryby. Pro snížení zápachu se doporučuje kvalitní podmáslí.

Potraviny způsobující zápach:

  • Cibule
  • Česnek
  • Vejce
  • Zelí
  • Ryby
  • Květák
  • Brokolice
  • Chřest
  • Mořské plody
  • Tučná a kořeněná jídla
  • Hořčice
  • Přírodní, aromatické sýry
  • Fazole
  • Vejce
  • Některé vitamíny

Jak zápachu předejít? Stomické firmy nabízí prostředky proti zápachu, které mají pach odstranit. Na rozdíl od běžných prostředků z drogerie, které pach mnohdy jen přehluší. Stomické pohlcovače ve formě spreje, gelu, nebo tekutiny se použijí přímo do sáčku při jeho výměně nebo vypouštění. Sprej je možné nastříkat i v místnosti. Je třeba vyzkoušet různé druhy, protože pokud nefungují, mohou nadělat víc škody než užitku. A jaké jsou vaše tipy?